Szupernők márpedig nincsenek

Infostart
2007. június 5. 07:44
Ön képes egyszerre telefonálni, főzni és segíteni a gyermekeknek a házi feladat megoldásában? A legtöbb dolgozó nő azt gondolja, hogy nem nagy dolog egy időben több feladatot elvégezni. A kutatók szerint azonban mindez káros az egészségre.

Mentálisan romboló hatása van annak, ha valaki egyszerre próbál e-mailt írni, telefonálni, és közben még azon is gondolkodik, hogy mit főzzön vacsorára, vagy hogy beindította-e a mosogatógépet. Azaz annak, ha az ember egyszerre több feladatot próbál elvégezni.

A Michigani Egyetem agyi képességeket kutató központjának vezetője szerint nem lehet egyszerre gondolkodni az adó-visszatérítésen, valamint írni egy esszét. Sokan azt gondolják, hogy ez lehetséges, a professzor szerint azonban ez csak egy mítosz.

A gyerekre sincs jó hatással

Az emberek ugyanis eközben elveszítik azt a képességüket, hogy a fontos dologra összpontosítsák figyelmüket. Az agy ilyenkor túlstimulált, ezzel pedig nehézzé válik a koncentrálás.

A kutatók szerint a gyermekekre sincs jó hatással az, ha egyszerre hallgatják az iPodjukat, nézik a tévét és próbálják megoldani a házi feladatukat.

Hosszú távon egyértelműen kimutatható a lemaradásuk.
Így ugyanis eredménytelenek lesznek a tanulásban. Azt is megállapították, hogy igen gyakran szétesnek azok a családok, amelyek tagjai ezt a gyakorlatot követik.