Mégsem volt szuperragadozó a dinoszauruszok királya

Infostart
2007. június 5. 07:19
A Tyrannosaurus rex mégsem volt olyan gyors, mint korábban gondolták - állítja néhány tudós, akik modellezték az őskori ragadozó mozgását.

A vizsgálatból kiderült, hogy T-rex, amelyről korábban azt hitték, körülbelül 3-4 tonnát nyomhatott, legalább 6-8 tonnás volt, és valószínűleg nem tudott óránként 25-40 kilométernél többet megtenni. Emellett "kanyarsebessége" sem volt nagy: körülbelül két másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy 45 fokot forduljon.

A szakértők a kutatás során megbecsülték a dinoszaurusz tömegközpontjának helyzetét és az állat testének tehetetlenségét: ezekből az adatokból arra is lehet következtetni, hogyan állt, mozgott és nézett ki a ragadozó.

A T-rex miden bizonnyal képtelen volt azokra az egylábas megpördülésre, amelyet a népszerű ábrázolásokon látni.

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek majd a paleontológusoknak, hogy pontosabb képet alkossanak a dinoszaurusz méreteiről, és arról, hogyan élt, hiszen a tanulmány szerint a kisebb és gyorsabb zsákmányállatok könnyedén megszökhettek előle.

"Az új eredmények aláássák azt az elképzelést, miszerint a T-rex szuperragadozó volt" - mondta a londoni természettudományi múzeum munkatársa, aki hozzátette: a dinoszauruszt ennek ellenére is félelmetessé tette önmagában az a tény, hogy pofájában 60 darab, 30 centiméter hosszú fog sorakozott.