Megalkották a beszélő papírt

Infostart
2007. június 5. 20:13
Svéd tudósok olyan papírt állítottak elő, amely képes megszólalni. Az interaktív papír hirdetőtábla érzékeli a nyomást, ennek hatására bocsátja ki az előre felvett hangot.

A hirdetőtábla lelke a digitális, beépített elektronikát tartalmazó papírréteg. A szöveget vezetőképes tintával vitték fel a felületre, így amikor a berendezés érzékeli az ujj nyomását, a miniszámítógép lejátssza a felvett hangüzenetet.

A funkcionális papír szendvicsszerűen helyezkedik el egy vékony, nagyon erős kartonpapír és egy másik papírréteg között, amelyet szintén a hirdetőtábla mintájához igazodva nyomtattak.

A fejlesztők szerint a technológiát a közeljövőben elsősorban hirdetésekre használhatják, de később akár csomagolásra is alkalmazhatják a különleges papírt.

A kutatást vezető Mikael Gullikson a használatra egy üdülési hirdetést hozott példaként: "amikor valaki megérinti a hirdetőtáblán látható ábrát, például egy strand képét, a hang elmondja a legfontosabb tudnivalókat az adott helyről".

Jelenleg ugyanakkor a technológia meglehetősen drága, így a kutatók elsősorban a költségek, valamint a méretek csökkentésére koncentrálnak.

A tudósok lelki szemei előtt már az is megjelent, hogy egy napon a cigarettát is a beszélő papírba csomagolhatják, így az írott mellett hangzó szöveg is figyelmeztetheti a füstölőket a dohányzás veszélyeire.