Szinte újjászülettek az új vaginát kapó nők

Infostart
2007. június 1. 04:45
Olaszországban egy orvos helyreállította két nő vagináját, akiknek születésük óta deformált volt a nemi szervük. Mindehhez a nők testéből vett sejteket, és tenyésztett belőlük beültethető szövetet. Hasonló beavatkozást előtte még senki nem végzett.

A római Cinzia Marchese elsőként egy 28 éves asszonyon végezte el a beavatkozást egy évvel ezelőtt, neki mára ép vaginája van. Az asszony azóta férjhez ment és egészséges. Az orvos szerdán egy 17 éves lányon is elvégezte ugyanazt a beavatkozást.

Mindkét nő Mayer-Von Rokitansky-Kuster-Hauser szindrómája volt, azoknak, akik ezzel a rendellenességgel születnek, nincs ép vaginájuk. A méhük és a petefészkük ép, emellett kifejlődnek a másodlagos nemi szervek is, mégsem tudnak szexuális kapcsolatot létesíteni vagy gyermeket szülni.

Általában akkor fedezik fel egy nőnél a betegséget, amikor először próbál szexuális kapcsolatba lépni valakivel, de ez nem sikerül neki. Sokan vannak, akik fiatalon nem mernek beszélni erről.

Egy MVRKH szindrómában szenvedő nőnek a petesejtjei alkalmasak a gyermekvállalásra, ám ezeket csak mesterségesen lehet megtermékenyíteni, és béranyának kell kihordania.