Az óceán megtelt!

Infostart
2007. május 29. 21:54
Az Antarktisz körüli óceán megtelt, képtelen több szén-dioxidot megkötni, és többé nem tudja fékezni a légkör melegedését - figyelmeztet egy öt kontinens tudósaiból álló kutatócsoport, azután, hogy összesen 50 megfigyelőállomás adatait rögzítették és dolgozták fel egy négy évig tartó méréssorozat után.

A Science című tudományos szakfolyóirat arról számol be, hogy a déli tengerek a Föld szén-dioxid készletének legalább 15 százalékát tárolják, egyfajta ideiglenes raktárként, és az ott található oldott állapotú, és egyébként üvegházhatású szén-dioxid kivonódik a légkörből, nem melegítve azt tovább.

Az európai, amerikai, dél-afrikai, japán, ausztrál és új-zélandi kutatók mérései azonban azt mutatják, hogy a víz már nem tud több szén-dioxidot feloldani, sőt ez az állapot legalább két évtizede fennáll, márpedig ez utóbbira egyáltalán nem számítottak a szakemberek ilyen korán.

A becslések alapján legkorábban 2050-re várták az Antarktisz körüli tengerek vizének telítődését - nyilatkozott a tudóscsoportot vezető Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, aki riasztónak minősítette a helyzetet, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a magas szén-dioxid szint mindenképpen emberi tevékenység következménye.

Mint ahogy az utóbbi évtizedek szélviharai is, amelyek felkavarják a vizet és tovább rontják a helyzetet, mert felszínre hozzák a mélyben megbúvó természetes eredetű szén-dioxidot.

Így a víz még annyit sem tud megkötni, amennyit még - a számítások szerint és elviekben - felvehetne a tenger, és amennyivel kevesebb maradna a légkörben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást