Az almalé megvéd az asztmától

Infostart
2007. május 29. 20:40
A jelentős mennyiségű almalevet fogyasztó gyerekeknél kisebb a kockázata az asztma kialakulásának - állapították meg brit tudósok, egy vizsgálatsorozat eredményeit elemezve. Érdekes, hogy a jelek szerint maga az alma nem rendelkezik ezzel a kedvező hatással.

A brit tüdő- és szívkutató intézet munkatársai 5-10 éves, London Greenwich kerületében élő gyerekek gyümölcsfogyasztását és a betegségeiket jegyezték fel.

A kutatók - a korábbi eredmények alapján - arra számítottak, hogy az almaevés csökkenti az asztma kialakulásának esélyét, ám nem tapasztaltak ilyen összefüggést. Ezzel szemben kifejezetten erős kapcsolatot tártak fel az almaléfogyasztás és a légszomj között. A zihálás ugyanis az egyik legbiztosabb jele annak, hogy egy gyermek hajlamos az asztmára.

A European Respiratory Journal című lapban publikált eredmények szerint hasonló, de gyengébb összefüggés van a banánevés és az asztma kialakulásának veszélye között. (Mind az almalé, mind a banán esetében a naponta legalább egyszeri jelenti a "gyakori", a havi egynél ritkábban jelenti a "ritka" fogyasztót.)

A kutatást vezető Peter Burney azt valószínűsíti, hogy az almában lévő anyagok egy része csillapítja a légutak gyulladását, ami a légszomj és az asztma közös jellemzője.

Azt ugyanakkor ő sem tudta megmondani, hogy a gyümölcs miért nem rendelkezik ugyanazzal a kedvező hatással, mint a gyümölcslé. Különösen, hogy korábbi vizsgálatok szerint felnőttek esetében az alma is hatásosnak bizonyult.

Érdekes, hogy az Aberdeeni Egyetem múlt héten nyilvánosságra hozott kutatása szerint a sok almát evő terhes nők jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekük ne legyen asztmás.