Kőművesként dolgozott az angol herceg?

Infostart
2007. május 27. 08:36
Lehetséges, hogy "a Tower kis hercegeinek" egyike, akiket állítólag nagybátyjuk, III. Richárd öletett meg, mégis kiszabadult a híres-hírhedt börtönből, és élete végéig kőművesként dolgozott - állítja egy brit történész.

Miután a két fiú apja, IV. Edward meghalt, a két herceget - a 12 éves Edwardot és a 9 éves Richárdot - nagybátyjuk, III. Richárd "biztonságuk érdekében" 1483-ban a londoni Towerbe küldte.

A rokon később kizárta az örökségből a két fiút és magának követelte a trónt. A fiúkat senki sem látta többé.

A pletykákat, hogy nagybátyjuk esetleg végzett a két herceggel, megerősíteni látszott, hogy 1674-ben a Tower felújítási munkálatai közben két gyerekcsontvázat találtak elrejtve egy lépcsősor alatt.

Szakmunkás

A történész azonban vitatja az elképzelést. David Baldwin úgy véli: miután III. Richárd meghalt a bosworthi csatában, a még élő herceget Colchesterbe vitték, ahol a St. John apátság építésén dolgozott kőművesként.

A fiú, aki 1550-ben halt meg, a történész szerint azért tartotta titokban kilétét, mert megtorlástól tartott.

Sok bizonyíték utal arra, hogy nem végeztek a két fiúval - mondta a történész. A leicesteri egyetem tanára szerint Edward természetes halált halt, Richardot pedig titokban hazaküldték, hogy anyjával éljen.

Mikor VII. Henrik ült a trónon, négy alkalommal is ellátogatott Colchesterbe, máshová azonban nem utazott. Az az érzésem, hogy valami volt ott, a színfalak mögött - tette hozzá David Baldwin.

Újratemetés, exhumálás

A történethez tartozik még - írja a Wikipedia -, hogy II. Károly újratemettette a két csontvázat a Westminster apátságban.

A csontokat - amelyekről kiderült, hogy emberi és állati maradványok - 1933-ban exhumálták újra, azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy milyen korú és nemű emberé voltak.