Macskányi patkányokra bukkantak az erdőben

Infostart
2007. május 26. 08:00
A természetvédelmi hatóságok megpróbálják kiirtani a Floridai-szigetekről az ott megtelepedett hatalmas afrikai patkányokat, amelyek egyaránt fenyegetik a termést és a honos állatokat. A rágcsálókra méreggel átitatott csalik várnak.

A szövetségi és állami illetékesek a gambiai erszényes patkányok kipusztítására indított kétéves projekt végső fázisába értek.

Az afrikai rágcsálók macskaméretűre nőnek, és nagyjából nyolc évvel ezelőtt kezdtek el szaporodni az egyik távoli területen.

Ez az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol a gambiai erszényes patkány előfordul. Nem tartoznak ide, ezért kontroll alatt kell tartani - mondta Gary Witmer biológus.

Az első példányok egy egzotikus kisállatokat tenyésztő ember házából szöktek meg.

A természetvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy az állatok szigetről szigetre vándorolva végül eljutnak a floridai szárazföldre, és ott hamar tönkreteszik a törékeny ökoszisztémát, ha nem irtják ki időben őket.

A nagyméretű patkányok hatalmas károkat tudnak okozni: Zimbabwében például a mogyoró- és borsótermést "támadják".

A patkányok akár négy kilogrammosra is hízhatnak, bundájuknak számos árnyalata van a barnától kezdve a szürkéig.

Florida egyfajta melegágyává válik a bevándorló fajoknak. Április közepén egy 2,4 méter hosszú burmai pitonra bukkantak a szigetvilágban.

A kígyót az "buktatta le", hogy lenyelt két Key Largo-i erdei patkányt, amelyekből a becslések szerint mindössze 500 példány él. Egyikük nyakában éppen emiatt rádió jeladó volt.