Szívrohamot okozhat a cukorbetegség elleni gyógyszer

Infostart
2007. május 22. 20:05
Közel ötven százalékkal növeli a szívroham kockázatát a cukorbetegség elleni legnépszerűbb gyógyszer - derült ki egy új kutatásból. A kettes típusú cukorbetegség elleni gyógyszert világszerte legalább hétmillióan szedik - egyelőre.

A kettes típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, de egyre gyakrabban fordul elő elhízott gyermekeknél is.

A betegségre világszerte hétmillió ember szedi az Avandia nevű gyógyszert, amelyet 1999-ben vezettek be. A cég csak tavaly 1,5 millió font (545 millió forint) értékben adott el belőle világszerte.

Clevelandi kutatók most átnézték 42 kutatás eredményeit, és kiderítették, hogy a gyógyszer 43 százalékkal növeli a szívroham veszélyét.

Ellentámadásba lendült a gyártó

A tanulmányuk ugyan csak a jövő hónapban jelenik majd a New England Journal of Medicine-ben, de mivel az eredmények döbbenetesek, a lényeget a szaklap előre nyilvánosságra hozta.

A gyógyszert gyártó cég azonnal ellentámadásba lendült. Közleményük szerint nincs elegendő bizonyíték az állítás alátámasztására.

A brit cukorbetegek szövetségének tudományos információért felelős vezetője is óvott a pániktól, a szívbetegeket összefogó alapítvány pedig figyelmeztette tagjait, hogy okvetlenül konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt abbahagynák a gyógyszer szedését.

A clevelandi kutatók is figyelmeztettek, hogy az eredmény nem megkérdőjelezhetetlen, de annyira aggasztó, hogy további alapos vizsgálatot igényel.