Elképesztő: itt a csodaruha!

Infostart
2007. május 11. 09:22
Egyesült államokbeli kutatók olyan öltözetet fejlesztettek ki, amely megvédi viselőjét a levegőben terjedő baktériumoktól, az influenzavírustól vagy a szennyező anyagoktól.

Az ötlet a hadseregtől származik, amely már régóta dolgozik egy olyan ruhán, amely segít a biológiai fegyverek elleni védekezésben.

A New York állambeli Cornell Egyetem munkatársai most kifejlesztettek egy olyan dzsekit, amely megvéd a levegőben lévő káros anyagoktól, valamint egy olyan ruhát, amely viselőjét ellenállóvá teszi az influenzával és más vírusokkal vagy baktériumokkal szemben.

A ruha szövetébe mikroszkopikus méretű fémet szőttek, amely a pamut szálaihoz tapad. Ez elpusztítja azokat a levegőben előforduló részecskéket, amelyekkel érintkezésbe lép.

Az ezüstnek és a réznek antibakteriális hatása van, a textil úgy pusztítja el a vírusokat és a baktériumokat, hogy meggátolja azok szaporodását. A dzsekibe palládiumot helyeztek el.

A felfedezők most az Egyesült Államok hadseregének illetékeseivel tárgyalnak a ruházat katonai felhasználásáról. A tervek szerint a jövőben egyéb felhasználása is lehet a találmánynak, például bútorkárpitként, függönyként vagy autókban üléshuzatként lehetne alkalmazni.

Mindennek jelenleg egy komoly akadálya azonban van: az, hogy a szövet négyzetmétere csaknem 2 millió forintba kerül.