A bőrrák két leggyakoribb fajtájának kialakulását megelőzheti a rendszeres teafogyasztás - derítették ki amerikai kutatók. Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása 20-30 százalékkal csökkenti a veszélyt.
Amerikai kutatók 2200 felnőttet vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy a teafogyasztás jelentősen csökkenti a bőrrák két leggyakoribb fajtájának a kialakulását. A hatás még egyértelműbb azoknál, akik évtizedek óta isznak teát, illetve azoknál, akik napi két csészénél többet fogyasztanak.
Azt azonban nem állítják a tudósok, hogy akármennyit napozhatunk büntetlenül, feltéve, hogy után megiszunk egy csésze teát. Arra ugyanis nincs bizonyíték, hogy azoknál is csökkentené a tea a rákveszélyt, akik valaha életükben súlyosan leégtek.
Azt viszont nem vizsgálták, van-e összefüggés a teafogyasztás és a melanóma kialakulása között. A melanóma a legritkább bőrrák-fajta, viszont a leghalálosabb.