A DNS megmutatja, ha hajlamos a szívrohamra

Infostart
2007. május 4. 20:20
Hamarosan egy DNS-tesztből is megállapítható lesz, ki örökölte azt a génváltozatot, amely akár kétszeresére is növelheti a korai szívroham esélyét.

A tesztet egy izlandi vállalat gyártja két olyan független kutatás alapján, amelyek meghatározták, mely gének felelősek a szívroham, valamint a szívkoszorúér-betegségek iránti fogékonyságért.

A legkárosabb génvariáns, amelyet az európaiak körülbelül negyede hordoz, a szívroham esélyét akár 60 százalékkal is emeli, kortól függetlenül.

Az 50 évesnél fiatalabb férfiaknál és a 60 évesnél fiatalabb nőknél megkétszerezi a kockázatot.

A teszt kifejlesztésének alapját képező kutatások szerint a hajlam kifejlődésének oka egy úgynevezett egyszerű nukleotid polimorfizmus (SNP), amely képes megváltoztatni a DNS-ben kódolt örökítőanyagot.

Amikor egy ember mindkét szülőjétől örökli a módosult gént, alapvetően nagyobb a veszélye annak, hogy szívrohamot kapjon.

A szív- és érrendszeri betegségek a fejlett nyugati országokban a vezető halálokok között vannak: Nagy-Britanniában például évente 275 ezren kapnak infarktust, 110 ezren pedig szívbetegségben halnak meg.

Bár sok egyéb tényező - így a dohányzás, a helytelen étkezés és a mozgásszegény életmód - komolyabban közrejátszik a szívbetegségek kialakulásában, mint a gének, a kutatások hamarosan lehetővé teszik az orvosoknak, hogy felismerjék, mely pácienseik fokozottan veszélyeztettek, és ennek alapján tanácsolhatnának életmódváltozást, vagy írnának fel gyógyszereket.