Szedjen aszpirint, elkerülheti a rákot!

Infostart
2007. április 17. 10:30
Az aszpirin rendszeres szedése segít megelőzni a rákot, azoknál pedig, akik már megbetegedtek, javítja a gyógyulás esélyeit - derült ki a legújabb kutatásokból.

Az aszpirin az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb fájdalomcsillapító, amelyről már eddig is közismert volt, hogy csökkenti a szívroham és a stroke veszélyét.

Most kiderült, hogy a rák ellen is hatásos. Rendszeres szedői között 16 százalékkal kevesebb emberben fejlődik ki a rák, a betegek közül pedig 13 százalékkal kevesebb azoknak az aránya, akik számára a kór halálos kimenetelű. Kivételt képeznek a dohányosok - az ő esetükben az aszpirin hatástalan.

A kutatást a minnesotai Mayo Klinikán végezték, ahol 22.500, a változás korában lévő nő egészségi állapotának alakulását követték 12 éven keresztül.

Kiderült, hogy a mell-, a petefészek- és a tüdőrák veszélyét jelentősen - 20-40 százalékkal - csökkenti az aszpirin rendszeres szedése, a bőrrák kialakulásának esélye pedig egyenesen 90 százalékkal kisebb a gyógyszert hetente többször szedők körében.

Mellékhatásai is vannak

Különösen érdekes, hogy a többi fájdalomcsillapító, amelynek hatásmechanizmusa azonos az aszpirinéval, alkalmatlan a rák és a szívbetegségek megakadályozására.

Az viszont nem derült ki, mennyi aszpirint kell szedni a rák megelőzése érdekében. A vizsgálatban részt vevők között volt olyan, aki napi egy tablettát szed rendszeresen, de olyan is, aki csak hetente kettőt.

Brit orvosok már 2005-ben hangsúlyozták, hogy ötven éves kor fölött mindenkinek naponta kellene aszpirint szednie. A szigetországban kétmilliónál több szívrohamon, illetve stroke-on átesett beteg szedi naponta a gyógyszert, amely higítja a vért és megakadályozza a rögképződést.

Nem mindenki bírja azonban az aszpirint, sokaknál émelygést, gyomorégést, illetve -fájdalmat, belső vérzést vagy vérzéses stroke-ot okozhat. Ráadásul növelheti a hasnyálmirigyrák veszélyét.