Megtalálták az elhízásért felelős gént

Infostart
2007. április 13. 08:25
Genetikai oka van a túlsúlyosságnak - derül ki brit tudósok kutatásából. Az eredmény megmagyarázhatja, hogy néhány ember miért nem képes leadni a súlyából a fogyókúra vagy a rendszeres sportolás ellenére.

A brit népesség tizenhat százalékánál megtalálható az a génvariáns, amely az elhízásért felelős - állapították meg kutatók.

Azok, akiknél megtalálható két bizonyos génvariáns, hetven százalékkal nagyobb mértékben hajlamosak az elhízásra, és testsúlyuk három kilogrammal

A kutatók szerint a megállapítások megmagyarázzák, hogy néhány ember miért nem képes leadni a súlyából a fogyókúra vagy a rendszeres sportolás ellenére.

A kutatást vezető egyik professzor, Andrew Hattersley kiemelte: a brit nemzet többet eszik és kevesebbet sportol, mint kellene, emiatt az átlagos testsúly folyamatosan emelkedik, de a lakosságon belül is többek küzdenek túlsúlyossággal.

Az elhízási mutató háromszorosára emelkedett az 1980-as évekhez képest Nagy-Britanniában. A jelenlegi adatok szerint a felnőttek húsz százaléka túlsúlyos, és ez a szám a következő években még emelkedni fog.

A túlsúlyosság az egyik fő oka a szívbetegségeknek, a ráknak és a kettes típusú cukorbetegségnek.