Megzavarták a rádiókapcsolatot Charles Simonyival

Infostart
2007. április 12. 14:00
Huszonöt magyar rádióamatőr lépett kapcsolatba az éjszaka a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Charles Simonyival. Az első magyar űrturistának 8 perce volt arra, hogy minél több rádióamatőrrel szót váltson. Ez rekord, még úgyis, hogy egy külföldi rádióamatőr megzavarta az adást.

"Sziasztok gyerekek, csak sorban menjünk. Tamás-Mihály-Károly, ott vagy" - kezdte a beszélgetést Charles Simonyi. És Tamás-Mihály-Károly ott volt. Vele együtt 25 rádióamatőr tudott kapcsolatot teremteni az űrben keringő Charles Simonyival.

Mivel a Nemzetközi Űrállomás 8 perc alatt haladt át Magyarország felett, a fiatal rádiósoknak csak néhány másodpercük volt arra, hogy a hívójelükkel bejelentkezzenek, és üdvözöljék az őket egymás után szólító milliárdost.

A rekord sikerült - mondta az InfoRádiónak a Műegyetemi Rádió Club vezetője. Gschwindt András elmondta: a Nemzetközi Űrállomás északnyugatról délkeleti irányban haladt át az égen, így Charles Simonyi ennek megfelelően szólította az ország különböző pontjáról a saját műhelyükből bejelentkező rádiósokat.

Zavarták az adást


Hozzátette: eredetileg 34 rádiós beszélgetett volna a második magyar űrhajóssal, de egy külföldi rádióamatőr megzavarta az adást.
Még vita van arról, hogy holland vagy portugál volt. Tény ugyanakkor, hogy nagyon kellemetlen volt, mert épp a belépőágban - amikor Magyarországra ért az űrállomás - bonyolódott egy hosszabb beszélgetésbe Simonyi Károllyal, éppen arról kérdezve, hogy mit álmodott az éjjel - mondta Gschwindt András.

A rádiókapcsolatot nem volt egyszerű létrehozni - derül ki az egyik rádiós beszámolójából, pontosan ki kellett ugyanis számítani az űrállomás pályáját, ami csak rövid ideig volt látható, az antennát két irányban kellett mozgatni, és számolni kellett az úgynevezett Doppler-effektussal is.

Charles Simonyi készült is a rekordkísérletre, felszállás előtt ugyanis rádióamatőr vizsgát tett, és megkapta a HA5SIK hívójelét. Az űrturista a szabályoknak megfelelően ezzel búcsúzott a rádiósoktól: "Itt Károly, köszönöm szépen. Viszlát gyerekek! HA5SIK a".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást