Feketelistára kerülhetnek az olajos halak

Infostart
2007. április 12. 08:50
Az olajos hal fogyasztásával emelkedhet a diabétesz kialakulásának kockázata, a hal húsában lévő vegyi anyagok miatt.

A kutatók szerint a tengerbe jutott szennyező anyagok kulcsszerepet játszanak a diabétesz kialakulásában.

Egészen mostanáig az elhízást tartották a legnagyobb rizikófaktornak a 2-es típusú diabétesz kialakulása kapcsán. A legújabb kutatások szerint azonban a toxikus anyagoknak sokkal fontosabb lehet a szerepük.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akiknek a szervezete nagymértékben szennyezett kemikáliákkal, például a DDT nevű rovarirtóval, vagy az ipari hűtőfolyadékokkal, nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint azok, akiknek a szervezete mentes ezektől.

Ezek a mérgező anyagok az általunk elfogyasztott élelmiszerekkel jutnak a szervezetünkbe.

Az olajos halakat eddig az egészséges ételek közé sorolták, és sokszor ajánlották az orvosok bizonyos diéták részeként is. Most azonban kiderült, hogy a halakban igen nagy mennyiségben fordulnak elő azok a méreganyagok, amelyek cukorbetegséget válthatnak ki.

A dél-koreai kutatók azt is közölték, hogy az inzulinrezisztencia a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki, akik elhízottak, és a szervezetükben felhalmozódott a méreganyag. Õk sokkal veszélyeztetettebbek azoknál, akik csupán elhízottak, de nem ettek kemikáliákkal mérgezett ételeket.