A kávésok és dohányosok kevésbé hajlamosak a Parkinson-kórra

Infostart
2007. április 11. 05:13
A kávéivás és a dohányzás csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. Mindkettő összefüggésben van ugyanis a dopaminnal, amelynek hiánya a betegség kialakulásához vezet.

A kutatók kétlik, hogy a kávéivás és a dohányzás megvédhet a Parkinson-kórtól, de a jelek szerint segít a betegség kialakulásának megakadályozásában. Legalábbis ezt bizonyítja a Miami Egyetem orvosi fakultásán végzett kutatás.

Olyan családokat vizsgáltak, amelyekben előfordult Parkinson-kór. Kiderült, hogy a betegségben szenvedők közül negyven százalékkal kevesebben dohányoztak, illetve ittak rendszeresen kávét, mint az egészséges családtagok közül.

Márpedig a koffeinbevitel és a dohányzás is összefüggésben van a dopaminnal. A Parkinson-kórt éppen az okozza, hogy elhalnak azok a sejtek, amelyek ennek az üzenet átvivő anyagnak a termeléséért felelősek.

Genetikai hiba?

A kutatók szerint genetikai hibára vezethető vissza, ha egy családban rendszeresen előfordul a betegség. A legfrissebb eredmények azonban arra késztetik őket, hogy megvizsgálják, milyen hatással vannak a betegség kialakulására a környezeti tényezők.

Azt azonban még nem tudják pontosan megmondani, milyen hatással van a koffeinbevitel és a dohányzás az agyra. Így az sincs kizárva, hogy mindössze arról van szó: azoknak az agya, akik később majd Parkinson-kórban szenvednek, másképp reagál a koffeinre és a dohányzásra.

"Lehet, hogy azok, akinek magas a dopaminszintje, egyszerűen jobban élvezik a koffeint" - vélekedett dr Burton Scott, az észak-karolinai Duke Egyetem neurológusa.

Mi az a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór a 65 évesnél idősebbek egy százalékát érinti. A betegség a végtagok remegésével kezdődik, és legrosszabb esetben bénuláshoz is vezethet.

Gyógyíthatatlan, bár ideiglenesen lehet gyógyszerekkel lassítani a lefolyását. Különösen veszélyeztetettek azok, akik erős növény- és rovarirtószerekkel dolgoznak.