Klímaváltozás: káoszt és pusztulást jósolnak

Infostart
2007. április 6. 09:22
A világ legszebb helyeit, természeti csodáit is súlyosan érinti a globális felmelegedés - állítja a Természetvédelmi Világalap. A WWF a Brüsszelben közzétett jelentésben 10 veszélyeztetett régiót illetve állatfajt sorol fel.

A dokumentumban a Föld fenyegetett természeti csodái között szerepelnek az amazonasi erdők, amelyek 30-60 százaléka a klímaváltozás miatt szavannává alakulhat át, miközben ez a térség 40 ezer növényfajnak és 427 emlősállatfajnak ad otthont.

A felmelegedés veszélyezteti az ausztráliai Nagy-korallzátonyt, az India és Banglades közötti térségben élő bengáli tigriseket, illetve Kínában a Jangce folyó felső részét, amely a pandák egyik utolsó élettere.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát azért időzítették mostanra, mert a világ vezető klímatudósait tömörítő nemzetközi szervezet a tervek szerint pénteken hozza nyilvánosságra a politikai döntéshozóknak szánt jelentését.

Ebben - a kiszivárgott hírek szerint - az olvasható, hogy 2080-ra már több mint 1 milliárd embernek nem jut elegendő ivóvíz, a szárazságok miatt Afrikában és Ázsiában csökken a mezőgazdasági termelés, ami tömeges migrációval járhat.

A Természetvédelmi Világalap globális felmelegedéssel kapcsoaltos kutatásokért felelős igazgatója szerint a jelentés minden egyes szavának jelentősége van.

"Azon folyik a vita, hogy valami 'valószínű' vagy 'nagyon valószínű', érzésem szerint azért, mert mindenki tisztában van azzl, hogy az államfők rájuk figyelnek. Ha a szöveg úgy fogalmaz 'nagyon valószínű', akkor az erre adott reakciónak nagyon jelentősnek kell lennie" - mondta Hans Verolme.