Működik az átültetett méh a bárányokban

Infostart
2007. április 5. 06:10
Vemhes lett négy bárány, miután svéd kutatók kivették, majd visszavarrták a méhüket. Szakemberek szerint ez jelentős előrelépés afelé, hogy embereknél is méhátültetést hajthassanak végre.

Mats Brannstrom professzor és kollégái munkája ugyan sikeresnek minősíthető, de még sokat kell fejleszteni az eljáráson, hiszen a kísérletbe bevont bárányok felénél végzetes szövődmények léptek fel - számol be a New Scientist.

A Göteborgi Egyetemen dolgozó szakemberek összesen 14 báránynak vették ki, majd operálták vissza a méhét, az állatok közül négy lett vemhes, és már csak mintegy húsz napjuk van az ellésig, pontosabban a császármetszésig.

Az orvosok tervbe vették a valódi átültetést is, vagyis, hogy az egyik állat méhét ültetik át egy másikba. Egereknél korábban már sikerrel jártak.

A méhátültetés főleg azért számít rendkívül kényes eljárásnak, mert rengeteg véreret kell újra összekötni, ráadásul a terhesség alatt ezek az erek nagy nyomásnak vannak kitéve, és végzetes következményekkel járhat, ha a transzplantációnál valami nem jól sikerült.

Korábban new yorki orvosok jelentették be, hogy végre kívánják hajtani az első amerikai méhátültetést, ahol egy nő egy halott donor szervét kapná meg.

Eddig egyedül Szaúd-Arábiában hajtottak végre ilyen beavatkozást, ott a méh élő donortól származott, de három hónappal a beültetés után kilökődött.