Fekete bogyókkal a rák ellen

Infostart
2007. március 27. 06:00
Amerikai kutatók szerint a fekete áfonya egyik összetevője sikeresen gátolja a vastagbélrák kialakulását. Ez még nem jelenti azt, hogy marokszám kellene magunkba tömni a gyümölcsöt, de egy kiegyensúlyozott étrend részeként hasznos lehet.

A kulcsösszetevő a pterostilbene nevű természetes antioxidáns, amely leköti a rák kialakulásában és növekedésében szerepet játszó szabad gyököket.

A Rutgers Egyetem és az amerikai mezőgazdasági minisztérium közös kutatásában patkányoknak adtak rákkeltő anyagokat, és azt tapasztalták, hogy jóval nagyobb számban úszták meg a gyomor- és vastagbélrákot azok az állatok, amelyek pterostilbenét kaptak.

A tapasztalatok szerint a hatóanyag gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint csökkenti a gyomorban a sejtosztódás mértékét; e két féken tartott tényező hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához.

A kutatást vezető egyik szakember, Bandaru Reddy szerint érdemes minél több fekete és vörös áfonyát fogyasztani.

Ed Yong brit rákkutató szakember ezt azzal egészítette ki, hogy hasznosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, semmint egy-egy szupertáplálékra koncentrálni.

És hogy milyen legyen ez az egészséges diéta? Korábbi kutatások már a szőlőben és a vörösborban is találtak hasonló antioxidánsokat, azzal pedig szinte minden kutató egyetért, hogy érdemes nagy mennyiségben zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.