"A kávé veszélyesebb az ecstasy-nál"

Infostart
2007. március 23. 07:49
A drogok veszélyességi osztályozásának teljes felülvizsgálatát követelik brit kábítószer-szakértők, miután egy most publikált tanulmány a jelenlegi rendszer számos gyenge pontjára mutatott rá. Érdekesség, hogy az alkoholt és a kávét veszélyesebbnek találták, mint az ecstasy-t és az LSD-t.

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Királyságban A-tól C-ig veszélyességi osztályokba sorolják az illegális kábítószereket, és ez a büntetések súlyosságát is befolyásolja.

Brit kábítószer-szakértők szerint azonban a jelenlegi besorolás irracionális, önkényes és nem átlátható. A szakemberek részben annak a pénteken nyilvánosságra hozott jelentésnek az eredményére hivatkoznak, amelyet ötéves kutatás előzött meg.

A tudósok szerint a kokain és a heroin valóban megérdemli a legveszélyesebb, A-osztályú besorolását, a jelenleg ugyanide tartozó LSD-t és ecstasy-t azonban indokoltnak tartanák hátrébb sorolni.

Figyelemre méltó, hogy a vizsgálatba bevont húsz tudatmódosító szer mezőnyében a teljesen legális és széles körben hozzáférhető alkohol az ötödik helyen végzett, de a kávét is veszélyesebbnek találták, mint a B-ligás amfetamint és a C-osztályú marihuánát.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a tudósok eredményei és a hivatalos besorolás szinte köszönőviszonyban sincs egymással: a szakemberek által a legártalmasabbnak tartott nyolc szer közül kettő egyáltalán nem szerepel a hatályos osztályozásban.

A bizottság tagjai hangsúlyozzák: a szabályozásnak nem azt kell szolgálnia, hogy minél több ember kerüljön börtönbe, hanem, hogy csökkenjen az igazán veszélyes drogok használata.

Ez pedig akkor lesz lehetséges, ha a hivatalos besorolás a valós veszélyeket tükrözi.