Akár egy ágyú: maradandó halláskárosodást okozhat a légzsák

Infostart
2007. március 21. 05:57
A légzsák súlyosan károsíthatja a gyermekek hallását - figyelmeztetnek tudósok. A mozsárágyú elsütésével egyenértékű durranás maradnadó károsodást is okozhat egy felmérés szerint.

A légzsák célja, hogy egy ütközéskor megvédje az autó utasait, ám egy friss felmérés szerint súlyos kockázatokat is jelent.

Az életvédelmi berendezés hangos és hirtelen durranással lép működésbe egy karambol esetén, és kinyílásával jelentősen megváltozik a légnyomás a jármű belsejében.

Tudósok szerint mindkét tényező komoly halláskárosodást okozhat az autó utasainak, különösen a gyermekeknek, akiknek a hallószervük még fejlődésben van.

Egy gyermekgyógyászati szakértő, a felmérés vezetője, Manoj Mittal szerint bármelyik légzsák okozhat ilyen káros hatásokat.

Hozzátette: az új típusú, összetettebb szerkezetek még több kárt képesek előidézni.

A kutató hangsúlyozta, a légzsák akkora hangerővel lép működésbe, mint amikor egy mozsárágyút elsütnek. A 165 és 175 decibel közötti hangerő meghaladja azt a szintet, amely felett már maradandó halláskárosodást lehet szenvedni.

A belsőfülben keletkezett sérülés leggyakrabban ahhoz vezethet, hogy a magasfrekvenciás hangokat képtelenek lesznek észlelni a gyermekek.

A balesetet szenvedett gyermekek közel egyhetedénél mutatták ki, hogy fülzúgást okozott a légzsák.