Az InfoRádió által megkérdezett táplálkozási tanácsadó elmondta: a kakaóban lévő egyik hatóanyag, az epikatechin nagyon sok enzim működésére hat, és nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik.
Az epikatechin a C vitaminnál több tízszer kedvezőbb hatással rendelkezik, és nemcsak a kakaóban, hanem a zöld teában is jelentős mennyiségben megtalálható - tette hozzá Gulyás Tamás.
Az amerikai kutatásban vizsgált indiánok négy-öt pohár kakaót fogyasztanak naponta, ami különböző betegségekkel - elsősorban idegrendszeri problémák és rák - szemben akár 25-szörös kockázatcsökkenést is adhat.
Az aneszteziológus szakértő hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ez a hatóanyag gátolja a kötőszöveti bontóenzimeket, ami azért érdekes, mert a rákos sejtek csak úgy tudnak növekedni és áttétet képezni, ha feloldják a körülöttük lévő kötőszövetet.
Legfeljebb 65 fokon
A táplálkozási tanácsadó kitért arra is, hogy az epikatechint használják ugyan, de nem a hagyományos orvosi terápiákban, hanem az alternatív és a vitaminterápiákban. Németországban például eredményesen alkalmazták a rákterápia kiegészítőjeként.
Gulyás Tamás ugyanakkor egy kicsit szkeptikus az amerikai vizsgálat összehasonlíthatóságával kapcsolatban, mert egy indián törzs teljesen más életmódot folytat, más az életstílusa, mint a fejlett társadalmakban élő embereknek.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az instant kakaó szinte semennyi epikatechint sem tartalmaz, ráadásul annak jelentős része 65 fok felett elbomlik.
Ezért fontos, hogy ha valaki ilyen céllal iszik zöldteát, akkor a filtert legfeljebb 65 fokos vízben szabad kiáztatni - tette hozzá.