Major György: túl sok az energia a rendszerben

Infostart
2007. március 15. 14:40
A globális felmelegedés folyamatában a napsugárzás mennyisége nem változik olyan mértékben, mint a hőmérséklet. A műholdas mérések szerint azonban több hőt nyel el a Föld és légköre, mint amennyit kisugároz, és ez hozzájárul a globális klímaváltozáshoz - összegezte kutatómunkájának fontos következtetéseit Major György meteorológus kutatóprofesszor, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, aki sugárzástani kutatásaiért az idén Széchenyi-díjat kapott.

Major György elmondta: az 1970-es években kezdett el azzal foglalkozni, hogy a Napból érkező sugárzás hány százalékát nyeli el a Föld és légköre.

Hozzátette: elsőként tudta publikálni a számokat, amivel a nemzetközi szakmai közösségbe is bekerült

A sugárzás hetven százalékát nyeli el a Föld és légköre, ebből a légkör 27-et, a felszín 43 százalékot - fejtette ki a Széchenyi-díjas meteorológus kutatóprofesszor. Kiemelte: amit közvetlenül a légkör nyel el, az gyorsabban átalakul a légkört mozgató energiává.

A globális felmelegedésre is hatással levő napsugárzás erőssége állandóan változik, de ezen a téren nem figyelhető meg egyértelmű trend - közölte Major György. Hozzátette: a napsugárzás intenzitása az üvegházhatást befolyásolja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy több hőt nyel el a Föld és légköre, mint amennyit kisugároz, emiatt felhalmozódik az energia a rendszerben, ami hozzájárul a hőmérséklet emelkedéséhez.

Major György egyike volt azoknak is, akik a ferde és függőleges felületekre jutó napenergia mértékét meghatározták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást