Higannyal fertőzött halak veszélyeztetik az egészségünket?

Infostart
2007. március 8. 11:41
Bár sok szempontból egészségesnek tartják a hal fogyasztását, mégis növekvő kockázatot jelent, ugyanis a higanyszennyezés így juthat be legkönnyebben az emberi szervezetbe.

Napjainkban háromszor nagyobb mennyiségű higany csapódik le, mint az ipari forradalom idején. A fém a vizekbe kerülve szennyezést is okoz, valamint a halak szervezetébe kerülve közvetlenül az emberre is veszélyes.

A szennyezés nem csak az embert, hanem a hallal táplálkozó állatfajokat is fenyegeti, és könnyen zavart okozhat az egész táplálékláncban.

A higanyszennyezés az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma a világ több területén is - állapították meg amerikai kutatók. Az emberi szervezetbe kerülve károsíthatja a magzatot, valamint növeli szívbetegségek kialakulásának esélyét is.

Az Egyesült Államokban a kormány azt tanácsolta, hogy a terhes nők egy héten 340 grammnál több halat nem egyenek, míg Nagy-Britanniában különösen a kardhal, a cápa és a tonhal fogyasztásának elkerülésére hívták fel a figyelmet.

Mintegy 50 millió ember él olyan területen, ahol valamilyen módon kapcsolatba kerülhet az aranybányászat terén is használt fémmel. Különösen a fejlődő országokban nem tudják korlátozni a higanykibocsátást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást