Kutatók: nem segít a kávé a rendszeres fogyasztókon

Infostart
2007. március 7. 06:00
Úgy érzi, hogy a reggeli kávé lendületet ad a napjának? Ha rendszeres fogyasztó, akkor tudósok szerint ez csupán érzéki csalódás, és az elvonási tünetek enyhítéséből fakad.

A Bristol Egyetem szakemberei korábbi kutatások eredményeit feldolgozva arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztók valójában nem lesznek éberebbek a feketétől, az éjszaka kialakuló elvonási tünetek eltüntetésével csupán a normális éberségi szintjüket érik el.

A Brit Táplálkozástudományi Társaság (British Nutrition Foundation) konferenciáján ismertetett eredmények szerint a koffeinnek köszönhetően csupán a ritkán kávézók lesznek éberebbek a szokásosnál.

A kutatást vezető Peter Rogers professzor elmondta: "Lendületet érzünk magunkban a reggeli csésze kávé után, de ez minden bizonnyal csak az elvonási tünetek eltűnésének köszönhető".

Az éberség, amit ilyenkor érzünk, csak visszatérést jelent a normális szinthez - tette hozzá.

Peter Rogers arra is kitért, hogy a koffeinnek azért van valódi pozitív hatása is, például hozzájárul az idősek szellemi hanyatlásának megelőzéséhez.

A Brit Kávészövetség reagálásában érdekesnek minősítette a tanulmányt, de - cseppet sem meglepő módon - vitába szállt a megállapításaival.

"A vitának két oldala van, és más eredmények azt sugallják, hogy a közepes kávéfogyasztás, napi öt-hat csésze biztonságos és jó hatással van az éberségre és a teljesítményre még a rendszeres fogyasztók esetében is" - érvelt Zoe Wheeldon, a szövetség képviselője.