Az európai ember legelőnyösebb változása: a tejivás

Infostart
2007. február 27. 09:31
Nem ivott tejet az újkőkori ember: elődeink szervezetéből teljesen hiányzott a tejcukor lebontásához szükséges enzim - derült ki egy kutatásból.

Legfeljebb 30 ezer éve alakulhatott ki az emberi fajban az a gén, amely a tejcukrot, a laktózt lebontó enzim, a laktáz létrehozásáért felelős.

A kutatók ezt a gént keresték az Európa legkorábbi gazdálkodóinak tartott, időszámításunk előtt 5500 és 5000 között élt újkőkori emberek csontvázaiból kivont DNS-ben, az enzim termelését beindító örökítőanyag azonban teljesen hiányzott.

Ebből a szakértők arra következtettek, hogy elődeink nem ittak tejet, hiszen képtelenek lettek volna megemészteni azt.

A tejcukorral szembeni érzékenység, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése ma is gyakori.

"A tej megemésztésének képessége valószínűleg a legelőnyösebb változás, amely az európai emberekben végbement. Hatalmas túlélési lehetőséget adott a korai itt lakóknak" - mondta az egyik kutató.

A legvalószínűbb, hogy a genetikai mutáció valamivel az után jött létre, hogy a korai emberek megkezdték a tejtermelő gazdálkodást.