Teával gyógyítanák a kórosan szőrös nőket

Infostart
2007. február 22. 06:35
Török kutatók szerint a fodormenta tea fogyasztása segíthet a rendellenes szőrösödéssel küzdő nőkön. A tudósok megállapították: napi két csésze tea csökkenti a férfi hormonok szintjét a nők szervezetében.

A rendellenes szőrösödéssel élő nőknek a férfiakéhoz hasonló erősségű szőr nő a hasukon, a melleiken és az arcukon, ami miatt sokuk szégyenkeznek.

A kórkép ellen általában a férfi hormonok szintjét csökkentő gyógyszereket alkalmaznak, a Phytotherapy Reserearch című szaklapban publikáló török kutatók szerint a fodormenta tea fogyasztásával hasonló eredmények érhetők el.

A tudósok arra figyeltek fel, hogy a Törökország délnyugati részén fekvő Isparta városában jelentősen csökkent azoknak a férfiaknak a libidója, akik rendszeresen fogyasztottak fodormentából készített teát.

A szakemberek ezután egy kísérletben 21 rendellenes szőrösödéssel élő nővel itattak napi két csésze fodormenta teát, valamennyiükkel a menstruációs ciklusuk tüszős szakaszában.

A tudósok azt tapasztalták, hogy öt nap után a nők vérében jelentősen csökkent az aktív tesztoszteron szintje, néhány női hormon szintje viszont emelkedett.

A kutatást vezető Mehmet Numan Tamer szerint a fodormenta tea a kóros szőrösödés enyhébb eseteire lehet orvosság, de hozzátette: további kísérletekre is szükség lesz a hatás alaposabb feltérképezéséhez.