Ausztrál kutatók műholdfelvételeket elemezve figyeltek fel arra, hogy a folyókkal érkező vegyi anyagok, például a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek maradványai, a korábban gondoltnál sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a korallokat.
A tudósok szerint az üledék egy homályos réteget képez a korallok feletti vízben, amely visszaveri a napfény jelentős részét, jelentősen gyengítve a korallokat életben tartó fotoszintézist.
A szakembereket nem is annyira maga a folyamat, hanem annak gyorsasága és térbeli kiterjedése lepte meg: a várakozásokkal ellentétben nem csak a belső korallzátonyt érte el az üledék, hanem a külsőre is hatást gyakorol.
Andy Steven, a folyamatot vizsgáló intézet munkatársa elmondta: a farmokról származó szennyező anyagok károsítják a korallzátony életközösségét, megfojtják a korallokat és a velük együtt élő algákat.
A Nagy Korallzátonyt a globális felmelegedés is veszélyezteti, a tenger emelkedő hőmérsékletének hatására ugyanis egyre több korall fehéredik ki, vagyis veszti el a túléléséhez szinte nélkülözhetetlen algákat.