Játszva fogyhatunk a játékkonzolokkal

Infostart
2007. február 20. 06:05
Az új típusú játékkonzolok, mint a Nintendo Wii használatával a játékosok nagy mennyiségű kalóriát égethetnek el - derült ki egy kutatásból.

A Wii-n futtatott játékokban csak úgy lehet navigálni, ha maga a játékos is mozog, így nyilvánvaló, hogy kalóriát éget.

Egy brit egyetem által készített új felmérés szerint a konzol rendszeres használatával évente több mint 12 kilogrammot is lehet fogyni.

A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék, vajon hozzájárul-e a számítógépes játékok használata a gyerekeknek ajánlott napi mozgásmennyiséghez.

A kutatók azt hasonlították össze, milyen különbségek mutatkoznak meg azoknál a gyerekeknél, akik az új típusú konzolokat, és akik a hagyományos joypades játékgépeket használták.

Izgalmasabb

A felmérés alapján bebizonyosodott, hogy a mozgásérzékelős konzolok használata során a játékosok szívverése percenként 130-ra gyorsult, és tizenöt percnyi játék után a normál nyugalmi állapothoz képest 165 százalékkal nagyobb energiafelhasználást regisztráltak náluk.

A hagyományos játékgépeket használó gyerekek szívverése ehhez képest csupán 85 volt percenként, és mindössze 60 százalékkal több energiát használtak fel, mint nyugalmi állapotban.

A fiúkat "beszippantja"

A kutatók 13-15 éves fiúkat és lányokat vizsgáltak. Jól látszott, hogy a fiúk sokkal inkább beleélték magukat a játékba: szívverésük is jobban felgyorsult, és több energiát is használtak el, mint a lányok.

Az eredmények alapján a kísérletet végző tudósok úgy vélik, a számítógépes játékok pozitív hatással is lehetnek a kevésbé aktív gyerekekre, de fontos, hogy a szüleik rávegyék őket a szabadban való időtöltésre is.