Húsz éven belül jönnek a robotautók

Infostart
2007. február 20. 13:38
Elterjedtté válnak a következő két évtizedben az olyan robotirányítású autók, mint a Knight Rider című filmből megismert Kit - vélik tudósok.

Eddig többnyire csak fantasztikus filmekben láthattunk önirányítású járműveket, ám a robotautók néhány évtizeden belül átveszik a hagyományos járművek helyét.

A GPS-szel, vagyis helymeghatározó rendszerrel felszerelt és mesterséges intelligenciával ellátott autók biztonságosabbak lesznek, mint az emberek által irányított járművek. A robotautókkal csökkeni fog a balesetek száma az utakon - állítják a tudósok.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói már kifejlesztettek egy ilyen járművet, amely a Stanley nevet kapta.

Az autóba lézeres mérőeszközöket, szenzorokat, kamerákat és navigációs rendszert építettek, amely így csaknem 200 kilométeren keresztül gond nélkül haladt a nevadai sivatagban.

A legújabb fejlesztés egy Volkswagen Passat átalakításából létrehozott, Junior névre hallgató autó, amely képes átkormányozni magát egy forgalmas városon is.

Az autókat az utóbbi években egyre több technikai szerkezettel látták el. A sebességtartó automatika, a GPS vagy a vakfolt-érzékelő már eddig is több járműben helyet kapott.

A szakemberek szerint már csak egy lépés, hogy az autót egy számítógép irányítsa.