A szem valóban a lélek tükre - a tudósok szerint is

Infostart
2007. február 19. 06:00
A szem a lélek tükre - tartja a népi mondás, amely most tudományos megerősítést is nyert. Egészen pontosan az írisz, kutatók ugyanis azt tapasztalták, hogy annak jellemzői és bizonyos személyiségjegyek szoros kapcsolatban állnak.

A szakemberek szerint a kapcsolatot az magyarázza, hogy ugyanazok a gének felelősek az írisz és a személyiségjellemzőket nagyban befolyásoló homloklebeny kialakulásáért.

A kutatást végző svédországi Orebro Egyetemen dolgozó Mats Larsson elmondta: a vonalak, pontok és színek által alkotott rendszer minden ember íriszében eltérő, amiből következhetnek bizonyos genetikai különbségekre, valamint tulajdonságokra.

Az Orebro Egyetem és a Karolinska Intézet közös kutatásában - amelynek eredményét a közeljövőben publikálják majd - 428 ember íriszét és személyiségjegyeit vizsgálták.

Az eredmények szerint a pupillából kiágazó hosszúkás, hullámos jelek sűrű elhelyezkedése melegszívű, másokkal szimpatizáló személyiséggel jár együtt.

A kitáguláskor és összeszűküléskor a pupilla külső részén megfigyelhető barázdák sűrűbb előfordulása viszont azokra az emberekre jellemző, akik nehezen tudják kontrollálni a vágyaikat és érzéseiket.

Sokan máris az alkalmazási lehetőségek széles skáláját látják maguk előtt az állásinterjúktól kezdve a pszichoanalízisen keresztül a repülőtéri biztonsági ellenőrzésekig.