Kleopátra és Antonius csúnya volt - megvan a bizonyíték

Infostart
2007. február 15. 05:18
Bár az irodalom- és a filmtörténet többnyire gyönyörű párként ábrázolja Kleopátrát és Marcus Antoniust, egy több mint kétezer éves érme bizonyítja, ez korántsem lehetett így.

Az egyiptomi uralkodónőnek alacsony homloka, hegyes álla, vékony ajka és éles orra volt, míg a római hadvezér kidülledt szemekkel, vastag nyakkal és kampós orral rendelkezett - derül ki egy több mint kétezer éves érméről, amelyen Kleopátra és Marcus Antonius arcképe látható.

A pénzdarab Krisztus előtt 32-ből származik, és a történészek egyetértenek abban, hogy az eddigi legpontosabb képet adja a párról.

Lindsay Allason-Jones, a newcastle-i régészeti múzeum igazgatója szerint a történetírók sokat emlegették Kleopátra eszét és karizmatikusságát, de a szépségéről nem tettek említést. "Az hogy gyönyörű, csábító nő volt, új keletű elképzelés" - mondta.

Munkatársa, Clare Pickersgill úgy vélekedett, William Shakespeare és az amerikai filmipar hatására él helytelen kép a köztudatban az egyiptomi királynőről és a római hadvezérről. "Az 1608-as Shakespeare-dráma, a 19. századi orientalista szerzők, majd a modern hollywoodi értelmezések révén alakult ki, hogy Kleopátra szép nő volt."

A régész véleményét alátámasztja, hogy Kleopátra szerepét olyan szépségek formálták meg eddig a filmvásznon, mint Caludette Colbert, Viven Leigh, Elizabeth Taylor és Monica Bellucci.A korabeli történetírók eltérő véleménnyel voltak Kleopátra külsejéről. A görög filozófus és történetíró, Plutarkhosz így jellemezte az egyiptomi uralkodónőt: "A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult".

"Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt. Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt" - írta Plutarkhosz.

Ezzel szemben egy másik kortárs, Cassius Dio egyenesen Kleopátra kimagasló szépségét emelte ki.

Az érme az 1920-as évek óta van a newcastle-i Régészeti Társaság tulajdonában, és egy helyi, 2009-ben nyíló múzeumnak tervezik átadni.