Áttörés a cukorbetegség megelőzésében

Infostart
2007. február 13. 06:35
A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó gének feltérképezésével brit kutatók hatalmas lépést tettek a kór megelőzése és kezelése felé.

Noha a cukorbaj kialakulása a túlsúllyal is erős összefüggést mutat, szakemberek régóta sejtik, hogy genetikai okok is közrejátszanak a kialakulásában.

A brit felfedezés jelentőségét éppen az adja, hogy most sikerült először meghatározni a hajlam kialakulásában szerepet játszó legfontosabb géneket.

A kutatók reményei szerint ez hamarosan lehetővé teszi egy olyan teszt létrehozását, amellyel meghatározható lesz, kiket fenyeget leginkább a 2-es típusú cukorbetegség; és új gyógymódok kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A kutatást vezető Philippe Froguel szerint már önmagában az is sokat jelent, ha figyelmeztethetik a különösen veszélyeztetett embereket, hiszen így még időben és megfelelő elszántsággal változtathatnak életmódjukon.

Új gyógymódokat hozhatnak létre

A londoni Imperial College kutatóinak a Nature internetes kiadásában publikált jelentése az első, amely ilyen részletesen tárta fel egy betegség genetikai hátterét.

A vizsgálatban 700, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és 700 egészséges embert vizsgáltak meg, figyelve a genetikai eltérésekre és a kór szempontjából releváns családtörténetre.

A tudósok a géntérkép négy, a cukorbetegség szempontjából kulcsfontosságú pontját azonosították, ezeket további 5.000, 2-es típusú cukorbeteg és felmenőik vizsgálatával is megerősítették. Ez a négy pont a cukorbetegség genetikai hátterének 70 százalékáért felelős.

Az egyik figyelemre méltó genetikai mutáció a testen belüli cinkszállításért és az inzulin kiválasztásáért felelős, és a kutatók szerint ennek megváltoztatásával a betegek egy része a jövőben eredményesen kezelhető lesz.