Áttörés a művégtagok természetes mozgatásában

Infostart
2007. február 2. 09:33
Claudia Mitchell elvesztette az egyik karját, de ennek hátrányát egyre kevésbé érzi, hála a legújabb sebészeti módszereknek. Amerikai orvosok izomszövetek átültetésével teszik lehetővé az amputáltak számára, hogy minden eddiginél természetesebben tudják mozgatni a művégtagjaikat.

A korábban a tengerészgyalogságnál szolgáló, karját egy motorbalesetben elveszítő Claudia Mitchell már egyszerre, pusztán a gondolataival képes mozgatni a karját és a csuklóját, és mivel művégtagjára izomszöveteket is átültettek, a tapintás érzetét is részlegesen visszanyerte.

A Lancet orvosi folyóirat pénteki számában kezelőorvosai leírták a folyamatot, amely ezekhez az áttörést jelentő eredményekre vezetett.

A művégtagokat eddig csak lassan és körülményesen tudták használni, ezekben a szenzorok azokat az elektromos impulzusokat fogták fel, és alakították cselekvéssé, amelyeket az amputáció felett megmaradt izomszövetek generáltak.

A kéz vagy a csukló mozgását azonban nagyon nehéz irányítani abban az esetben, ha a legközelebbi izmok csak a vállon vannak.

Átültetik

A Chicagói Rehabilitációs Intézet kutatói azonban kifejlesztettek egy módszert, amelyet újra beidegzésnek neveznek, és amelynek lényege, hogy eltávolítanak bizonyos izomrészeket a mellkasból, és ezekkel helyettesítik azokat az idegeket, amelyek a karon futnak lefelé egy egészséges emberben.

Ezeket az izmokat kapcsolják össze az elektromos szenzorokkal, amelyek a művégtagot működtetik.

A tapintás és hőérzet helyreállítását ugyanezen elv alapján, csak bőrszövetek átültetésével érik el.

Az eddig elvégzett négy műtétből három sikeres volt, egynél még nem lehet megítélni a végeredményt. Claudia Mitchellnél például mintegy három hónap telt el a beavatkozás után, amikor az idegek már működtek az új helyükön. Fél év múlva már kifogástalanul funkcionáltak.

Egy műtét azért nem hozott teljes sikert, mert izomkárosodást észleltek az orvosok.