A nők esetében növeli a szívroham esélyét a szmog

Infostart
2007. február 1. 08:46
Agyvérzést és szívrohamot okozhat a nőknél a szennyezett levegő - derült ki egy kutatásból. A városi nők a legveszélyeztetettebbek, a férfiak szervezetét ilyen szempontból kevésbé terheli meg a szmog.

A légszennyezés sokkal komolyabb halálozási tényező, mint azt korábban gondolták volna. Egy új kutatás szerint a szmog a nőket veszélyezteti leginkább.

Egy kilenc évig tartó, csaknem 66 ezer 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát vizsgáló kutatás bebizonyította, hogy a szennyezett városi levegő belélegzése emeli a szívroham és az agyvérzés esélyét.

Főleg az idősebb asszonyok vannak kitéve ezeknek a betegségeknek.

A kutatás kiindulási alapját az átlagosan szennyezett területeken élő nők egészségi adatai adták: itt a káros részecskék mennyisége 4-20 mikrogramm volt köbméterenként.

A vizsgálat feltárta, hogy az agyvérzés és a szívroham esélye 76 százalékkal nőtt minden plusz 10 mikrogrammnyi emelkedés után: a zsúfolt városokban lakó nőknél a kockázat csaknem duplájára (128 százalék) nőtt.

Azt egyelőre csak találgatják, vajon miért veszélyeztetettebbek a nők, mint a férfiak.

Az egyik vélemény szerint a nők szívének koszorúerei kisebbek, és hajlamosak arra, hogy hibásan működjenek. Ez és a szennyezett levegő együtt már okozhat végzetes rohamot.