Az elmúlt tíz-tizenkét év alatt a nulláról nőtt százmillió hektárra az a vetésterület, amelyen génmódosított növényeket vetnek, s ennek több mint a fele az Egyesült Államokban van - mondta az InfoRádiónak a Szent István Egyetem akadémikus-tanszékvezető professzora.
Ezen kívül még Kanadában, Brazíliában, Argentínában és Kínában termesztenek nagy területen transzgénikus növényeket, a világ többi részén az ilyen növények vetésterülete kicsi - tette hozzá Heszky László.
A professzor elmondta: csupán négy növényfaj borítja a százmillió hektárt - a kukorica, a szója, a repce és a gyapot. Európában Spanyolországban és Franciaországban is termesztenek transzgenikus fajokat, azonban csak néhányezer hektáron.
Cél az egészségesebb élelmiszer
Heszky László szerint nem a bioüzemanyagok miatt nő majd az ilyen növények felhasználása.
A professzor úgy véli, a legfontosabb, hogy a génmódosított növényekből jobb minőségű takarmányok, értékesebb, egészségesebb élelmiszerek készíthetők.
Lesz például Omega-3 zsírsavat termelő szója és repce, vitamintermelő vagy allergén fehérjéket nem termelő növények. A legújabb felfedezés egy kenyérbúzafajta: a belőle készült kenyér fogyasztószerként használható majd.
Ezek a növények azonban csak akkor kerülhetnek köztermesztésbe, ha az adott ország szempontjából sem genetikailag, ökológiailag, élelmiszerbiztonságilag, sem gazdaságilag nem jelent veszélyt a társadalomra - mondta Heszky László.