Az állatvilág és a civilizáció újabb összeütközése

Infostart
2007. január 19. 12:42
Hiába számít védett és ritka állatnak a leopárd Indiában, az elmúlt napokban két nagymacskát is megöltek, míg egy harmadikra vérdíjat tűztek ki. A leopárdok egyre több veszélynek vannak kitéve az ázsiai országban.

Botokkal és fémrudakkal vertek halálra egy városi területre tévedt állatot Nashikban szerdán, miután négy embert is megsebesített. Az Indiában védett állatnak számító nagymacskát órákon keresztül üldözték több tucatnyian, mire sikerült elfogni.

Egy másik leopárdot Jammu és Kashmir tartomány hegyi területén ölték meg, mivel két embert megmart, míg tízezer rúpiás (mintegy ötvenezer forintos) díjak tűztek ki arra a leopárdra, amely három gyermeket ölt meg tíz napon belül Anantnag kerületben.

A leopárdok számát 14 ezerre becsülik Indiában, és védett állatoknak minősülnek.

Az állatok telenként elhagyják hegyi élőhelyüket, hogy élelmet szerezzenek, így egyre több összeütközésbe kerülnek az emberekkel.

Szakértők szerint a gazdasági fejlődés és a népességnövekedés komolyan veszélyezteti a nagymacskák környezetét, valamint fenyegetést jelentenek az állatokra az orvvadászok is.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Belinda Wright ugyanakkor úgy véli, az indiai hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy békésen fogják el az állatokat.

"El kell dönteni, hogy akarunk-e vadon élő állatokat" - tette hozzá.