A feministák megváltoztatták a viharok neveit

Infostart
2007. január 19. 14:01
A magasnyomású légköri képződmények elnevezése Amerikában vált először hagyománnyá. Az ötvenes években először a földrajzi szélességi fokok mentén azonosították a hurrikánokat, orkánokat és trópusi viharokat, aztán a meteorológusok úgy találták, hogy a nevek jobban megjegyezhetők.

Az amerikai tudósok női neveket a közfelfogásra hivatkozva adtak, miszerint a hölgyek olyan szeszélyesek, mint ezek a képződmények, és a férfilélekben hasonló rombolást tudnak végezni, mint az emberi építményekben egy erősebb vihar.

A feminista szervezetek tiltakozására azonban ezt a szokást megváltoztatták, és ma már a naptár szerint mennek, hol férfi, hol női névre keresztelve egy-egy közelgő időjárási szélsőséget.

A Baltikumban néhány hete tomboló Franz nevű orkán híre vagy ereje nem ért el Magyarországig, de a Német Meteorológiai Szolgálat, a Deutscher Wetterdienst minden Európát érintő időjárási veszélyt el szokott nevezni.

Ez a szolgálat az európai meteorológiai jelenségek fő névadója, bejelöli a ciklonok és az anticiklonok középpontját, és attól kezdve névre keresztelve beszélnek egy adott jelenségről.

Franz, Kirill...

A Deutscher Wetterdienst a kilencvenes években szakított a gyakorlattal, hogy a ciklonok női, az anticiklonok pedig férfi nevet viselnek, mert a női jogokat képviselő szervezetek nem tartották méltányosnak, hogy a rossz időt, özönvizet, vihart hozó ciklonok mindig női nevet kaptak.

Az utóbbi években ezért évente váltogatják a viharciklonok nemét, a páratlan években, így 2007-ben is férfinevű viharok pusztíthatnak Franz és Kirill után az év hátralevő hónapjaiban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást