A sípályák veszélyeztetik az alpesi madárfajokat

Infostart
2007. január 17. 10:54
Tudósok szerint a téli sportok komoly fenyegetést jelentenek az állatvilág élőhelyének megőrzésére az Alpokban, ugyanis az egyre magasabbra húzódó hóhatár több madárfaj létét fenyegeti.

Antonio Rolando, a torinói egyetem professzora egy szaklapban publikált tanulmányában arra figyelmeztetett, hogy mivel a felmelegedés következtében az alacsonyabb havas területek már nem alkalmasak a síelésre, így egyre nagyobb az igény, hogy a magasabban lévő lejtőkön alakítsanak ki téli sportoláshoz megfelelő pályákat, ez pedig komoly hatással lesz az alpesi madárfajok számára és sokszínűségére.

A professzor és kollégái hét területet vizsgáltak a nyugat-olaszországi Alpokban két éven át, hogy megállapítsák, milyen a téli sportok hatása az alpesi madárpopulációra. A kutatók három különböző élőhelyet vizsgáltak: a közelmúltban épített sípályákat, a pályákhoz közeli területeket és a lejtőktől távoli környezetet, és jelentős eltéréseket találtak.

A kutatás szerint a természetes élőhelyeken a legnagyobb a faji gazdagság és sokszínűség, míg a sportra használt területeken a legalacsonyabbak ezek az értékek. A professzor hangsúlyozta, hogy a tanulmány megállapításai aggodalomra adnak okot. "A vizsgált 33 faj több mint negyede az európai veszélyeztetett madarak között is szerepel" - emelte ki Rolando.

A globális felmelegedés komolyan befolyásolhatja a téli sportolási szokásokat. Egy decemberben publikált jelentés szerint több alpesi üdülőhely évtizedeken belül használhatatlanná válhat a klímaváltozás miatt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya azt emeli ki, hogy az alacsonyan fekvő lejtőkön nem marad elegendő mennyiségű hó. Ezt bizonyítja, hogy hóhiány miatt ebben a szezonban több versenyt is töröltek a programból, valamint el kellett halasztani a pályák megnyitásának időpontját is.