Veszélyben a világ legkisebb emlőse

Infostart
2007. január 16. 09:52
Egy brit természetvédelmi társaság, a Zoological Society of London programot indított a Föld legbizarrabb és legszokatlanabb állatfajainak megmentésére.

A kiválasztott állatok között van a néhány centiméteres dongódenevér és a törpevíziló.

A programba azokat az állatokat választották ki, amelyeknek evolúciós története egyedi, kevés közeli rokonuk van és a kihalás veszélye fenyegeti őket.

A társaság szerint programjukra azért van szükség, mert a már elindított természetvédelmi akciók nem foglalkoznak az általuk kiválasztott állatfajokkal.

Az állatok kiválasztását a rendszertani tudás fejlődése tette lehetővé, amelynek köszönhetően nyomon követhető a kapcsolat a különböző fajok között.

A tudósok így megállapíthatják, hogy mely állatfajok vannak a "legnagyobb evolúciós távolságban", és ezt vetik össze a fenyegetettség mértékével.

Jonathan Baillie, a program vezető tudósa bízik abban, hogy sikerül felhívni a figyelmet ezekre a kevéssé ismert lényekre.

A program első lépéseként szakértők mennek a helyszínre, hogy felmérjék az adott állatfaj jelenlegi állapotát.

Gyűjtők, turisták, erdőirtás

A tudósok egy 564 állatot felsoroló listát állítottak össze az új kritériumok alapján. A program az első százra összpontosít. Az akció első évére ezek közül választottak ki tíz állatfajt.

Ilyen állat a dongódenevér, amelyről a tudomány ma azt tartja, hogy a Föld legkisebb emlőse.

1974-es felfedezése óta a gyűjtők és a turisták veszélyeztetik, de a legnagyobb fenyegetést az erdőirtások jelentik számára.

A karcsú lóri Sri Lanka déli részén él, a fosszíliák azt mutatják, hogy eredete 20 millió évre nyúlik vissza. Életterének pusztítása miatt szintén komoly veszélybe került.