Tojásból készül az új rákgyógyszer

Infostart
2007. január 15. 11:54
Brit tudósoknak sikerült olyan genetikailag módosított tyúkokat létrehozniuk, amelyek tojásai a rákellenes gyógyszerekhez szükséges fehérjét tartalmaznak. Az áttöréssel felérő eredményt ugyanaz a kutatóintézet érte el, amely Dolly bárányt is klónozta.

Az Edinburgh-i Roslin Intézet közölte: már a tyúkok öt olyan generációja áll rendelkezésükre, amelyek tojásai fehérjéjében életmentő proteinek használható mennyiségben vannak jelen. Ennek köszönhetően néhány éven belül számos gyógyszer válhat olcsóbbá és könnyebben előállíthatóvá.

"Végeredményben a gyógyító eljárásokhoz szükséges fehérjéhez jutunk nagy mennyiségben és olcsón, a folyamat nyersanyaga pedig egész egyszerűen a csirkék eledele" - fogalmazott az intézet igazgatója, Harry Griffin professzor.

Az alkalmazás még odébb van

Gyógyításban szükséges fehérjéket már korábban is sikeresen állíttattak elő genetikailag módosított juhok, kecskék, tehenek és nyulak szervezetével, a szükséges anyagokat az állatok tejéből tudják kivonni. A mostani kutatás bebizonyította, hogy a tyúkokat is lehet használni ilyen célra - a faj előnye, hogy a többinél rövidebb életciklussal rendelkezik.

A genetikailag módosított csirkék tojása az miR24 jelű antitestet tartalmazza, amelyet a kutatók a bőrrák bizonyos formája ellen kívánnak alkalmazni. A kutatók számára a következő kihívás az, hogy növeljék a fehérje koncentrációját, mivel a leendő terápiás eljáráshoz nagy mennyiségre van szükség.

A tudósok becslése szerint körülbelül öt év múlva indulhatnak el az első klinikai kísérletek, a gyógyszerek rutinszerű alkalmazására pedig még egy évtizedet kell várni.