Szenzációs felfedezés: őssejtek magzatvízből

Infostart
2007. január 8. 16:04
Nemcsak embriókból, hanem magzatvízből is lehet nyerni őssejteket, amelyek segítségével a későbbiekben eredményesebben tudnak gyógyítani egyes betegségeket - fedezték fel amerikai kutatók. Az őssejtkutatás eddig erkölcsi kérdéseket vetett fel, mert a forrásként szolgáló embriókat megsemmisítették.

A magzatvízből nyert őssejtek is felhasználhatók különböző sejtszövetek előállítására - állítják azok a tudósok, akik a Nature Biotechnology című szaklapban számoltak be kutatásaik eredményéről.

A fogantatás után néhány nappal létrejövő őssejtek képesek arra, hogy az emberi testben megtalálható több mint kétszáz szövetté formálódjanak.

A gyógyításban ennek az a jelentősége, hogy a károsodott területre juttatott őssejtek képesek regenerálni az adott szövetet. A kutatók azt remélik, hogy hamarosan pótszerveket tudnak növeszteni a betegek számára.

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem tudósai eredetileg egy, a terhességgel foglalkozó kutatáshoz vettek magzatvízmintát.

Laboratóriumi körülmények között elkezdték vizsgálni, hogy növekedésnek indulhatnak-e a sejtek, és úgy találták, hogy az embriókból nyert őssejtekhez hasonlóan a magzatvízből nyert anyaggal is többféle szövetet képesek létrehozni.

A kísérleti egerekbe telepített, magzatvízből nyert őssejtek például csontszövetté formálódtak, de az agyban és a májban megtalálható sejteket is sikerült létrehozni belőlük.

Brit tudósok ugyanakkor megjegyezték, hogy a magzatvízből származó anyag bizonyos mértékben különbözik az embriókból nyert őssejtektől, és ezért kevesebb gyógyászati alkalmazása lehetséges.

A Wake Forrest Egyetem kutatói szerint azonban így is hasznosnak bizonyulhat, például az olyan gyermekek gyógyításában, akiknek az édesanyjától vették a mintát.

Az eddig külön, erre a célra létrehozott embriókkal folyó kísérleteknek ugyanakkor sok ellenzője van, akik erkölcsi alapon utasítják el az őssejtkutatást.

George Bush elnök 2001-ben jelezte, határozottan ellenzi, hogy a tudomány nevében emberi embriókat semmisítsenek meg, és ezért korlátozta az őssejtkutatásra fordítható szövetségi pénzeket.

Mindez azonban csak még jobban ösztönzi a kutatókat, hogy új módszereket keressenek arra, miként juthatnak őssejtekhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást