A pokol kapujában - magyar időjárási jövőkép

Infostart
2007. január 8. 07:02
A globális felmelegedés miatt jobban kell alkalmazkodnunk környezetünkhöz, például kevesebb energiát kellene felhasználnunk a jövőben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János éghajlatkutató. Fűteni jóval kevesebbet kell majd, ezt ellensúlyozhatja azonban a légkondicionálás költsége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a következő évtizedekben együtt kell élnünk a klímaváltozással, amelyhez alkalmazkodni kell, illetve amennyire lehetséges, korlátozni kell a változást.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy - ahol csak tudunk - kevesebb energiát használunk fel - tette hozzá az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János.

Dél-Európa pokollá válhat

A Financial Times birtokába került, az EU-bizottság hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentése szerint a következő évtizedekben Dél-Európa szinte pokollá válik, ahol tízezrek halnak bele a hőhullámokba.

Magyarország szintén szenved majd a melegtől, ráadásul a korábbinál pusztítóbb árvizekkel kell számolni a Duna-medencében.

Ezzel kapcsolatban Mika János elmondta: a világátlagnál gyorsabb lesz Magyarországon, a Kárpát-medencében a felmelegedés, az időjárás szárazabbá, naposabbá, melegebbé válik, ami valóban hátrányos.

Kevesebbet kell fűteni

Vannak azért előnyök is, kevesebb lesz például a vezetékeket szaggató zúzmarából, ritkább lesz a nagyon-nagyon hideg. Kevesebbet kell fűteni, és meg kell próbálni úgy élni, hogy hűtésre ne kelljen sokkal többet költeni - fűzte hozzá az éghajlatkutató.

Mika János ugyanakkor hangsúlyozta: ha egymás mellé tesszük az előnyöket és hátrányokat, akkor egyértelműen az utóbbiak dominálnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást