Orvosi szenzáció: egy anya, két méh, három gyermek

Infostart
2006. december 21. 09:22
Szerdán hazatérhetett az a három angliai csecsemő, akik az orvostudományban eddig példátlan körülmények között születtek. A három bébi közül ketten egypetéjű ikrek, testvérük pedig anyja másik méhében tőlük teljesen függetlenül fejlődött.

A 23 éves Hannah Kersey az első terhessége után még nem sejtette, hogy két méhe (uterus didelphys) van. A második terhességének 12. hetében az orvosok aztán közölték vele, hogy három gyermekkel állapotos: az egyik méhében ikrek, a másikban pedig egy harmadik embrió fejlődik.

Az anya nehéz döntés előtt állt: választania kellett, hogy megtartja mindhárom magzatot, az egyedül fejlődőt, vagy egyiket sem. Végül mindhárom megtartása mellett döntött.

A csecsemőket császármetszéssel segítették világra szeptemberben. A három kislány súlya alig volt több, mint egy kilenc hónapos csecsemőé, ezért kellett mostanáig a bristoli kórházban maradniuk.

Példátlan történet

Az orvostudomány eddig nem ismert hasonló esetet, olyan is csak mintegy hetvenszer fordult elő, hogy egy nő két méhében egy-egy gyermeket hordott ki. A két méh kifejlődése becslések szerint minden ezredik nőben történik meg, de legtöbbször az egyik lényegesen kisebb, így nem jöhet létre kettős terhesség.

A két méh kifejlődésére való hajlam öröklődik, Hannah Kersey édesanyja és húga is rendelkezik ezzel a szokatlan adottsággal.

A kislányok közül Ruby és Tilly egypetéjű ikrek, testvérük a Gracie nevet kapta. A Northamben lakó szülők - Mick Faulkner és Hannah Kersey - természetesen nagyon boldogok.

"Maga a csoda, hogy minden ilyen jól ment" - örvendezett az édesanya.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Siklósi György, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nogyógyászati Klinikájának igazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást