Megfejtés az emberi viselkedés rejtélyeire

Infostart
2006. december 14. 05:32
Miért alakultak ki bizonyos viselkedésformák? Mi a magyarázat a különféle társadalmi devianciákra? Erre próbál választ adni a humán etológia segítségével Csányi Vilmos legújabb könyvében, amelyet a szakzsargont legyűrve, mindenki számára érthető módon írt meg. "Nézeteim szubjektívek, de egy hosszú tudományos pályafutás felismerései, vívódásai és elmélkedései alapozták meg" - írja Az emberi viselkedés című új könyve előszavában a neves etológus.

A humán etológia, az emberi viselkedés biológiai vizsgálata nem a társadalomtudományok helyett akarja elmondani, hogy milyen az ember, hanem éppen a pszichológia, szociológia, antropológia adataira támaszkodva olyan kérdéseket tesz fel, hogy miért éppen olyan az ember, amilyen - mondta szakterületéről Csányi Vilmos.

Modern időkben élünk, több mint hat és fél milliárd ember él a bolygón, egyáltalán nem természetes körülmények között. A humán etológia segítségével azonban meg lehet nézni, hogy milyen lenne az ember, ha úgy, mint régen, kis csoportokban, egymástól távol élne a szavannán. Ez megmutatja, milyen öröklött tulajdonságokkal rendelkezik - hangsúlyozta az etológus.

Amikor azonban ezek a kis csoportok nagyon sikeresek lettek, és kialakultak a modern társadalom megapopulációi, akkor nagyon sok olyan tulajdonság, ami régen hasznos volt, kifejezetten károssá vált - tette hozzá Csányi Vilmos.

Az etológus szerint ez a magyarázata nagyon sok olyan viselkedésformának, amely a mai világban megjelenik a társadalomban.

"Bár a pszichológia leírja ezeket a társadalmi devianciákat, de hogy miért alakultak ki, azt igazából a biológiai, humánetológiai vizsgálatokkal tudjuk megközelíteni, és én is erre teszek kísérletet ebben a könyvben" - mondta az InfoRádiónak Csányi Vilmos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást