Végrehajtották a világ első női dupla kézátültetését

Infostart
2006. december 13. 10:31
Egy spanyol nő lett az első, aki egyszerre két új kezet is kapott. A 47 éves nő, aki egy húsz évvel ezelőtti laboratóriumi robbanásban veszítette el mindkét kezét, elégedett az eredménnyel.

"Csodálatosak az új kezeim" - mondta az egyszerűen csak Albaként megnevezett nő, aki orvosai szerint jól halad a felépülés útján a 10 órás úttörő műtét után.

Alba egy balesetet szenvedett agyhalott nő kezeit kapta meg november 30-án. A végtagokat a könyök fölött távolították el a donorról, és lefagyasztva szállították a valenciai La Fe kórházba, kevesebb, mint öt óra alatt.

A sebészek a csontokat fémlemezkékkel és csavarokkal erősítették össze, majd mikrosebészeti eljárással összekötötték az idegeket, az artériákat és a vénákat.

Pedro Cavadas vezető sebész azt mondta: reméli, hogy Alba új kezeibe hat héten belül visszatér az érzékelés, és valamennyire képes lesz mozgatni is őket.

A BBC írása szerint férfiakon már hat alkalommal hajtottak végre kettős kézátültetést, az első, aki egyszerre két új kezet kapott, egy 33 éves francia férfi volt 2000-ben.