Szupermúzeum: "elképzelhetetlen az evolúció"

Infostart
2006. december 13. 13:45
Jövő májusban nyitja meg kapuit a fundamentalista keresztények új "hi-tech temploma" Közép-Amerika szívében, amelynek célja, hogy "visszavágjon" a darwini evolúciós elméletnek.

A Teremtés Múzeuma néhány kilométerre fekszik Cincinnati városától, Ohio, Kentucky és Indiana határán az Egyesült Államokban.

A befejezéséhez közeledő építmény 27 millió dollárba, vagyis több mint ötmilliárd forintba került. Ha az önkéntesek munkáját is felszámolnák, akkor ez az összeg 100 millió dollár körül lenne. A remények szerint évente látogatók százezreit fogadja majd.

A múzeum célja, hogy a Teremtés Könyvében foglaltakat életre keltse minden korosztály számára, és azt a hitet terjessze, hogy a Föld fiatalabb 10 ezer évesnél.

A létesítmény szerkezetét és technológiáját tekintve vetekszik a legextravagánsabb természettudományos múzeumokkal, de áthatja a teremtés gondolatának elfogadása.

Hat nap alatt

A létesítményben a többi között speciális effektusokra alkalmas színház, Noé 12 méter magas bárkája, robot dinoszauruszok kaptak helyet.

Bárkinek, aki a létesítmény alkalmazásába kerül, hitet kell tennie amellett, hogy Isten hat nap alatt teremtette a Földet, visszautasítva ezzel a tudósok túlnyomó többségének véleményét az élet lassú, több millió éves kialakulásáról.

Ez utóbbi érvet az állatbőrökbe öltöztetett két mosolygós gyermek "zúzza szét", akik két Tyrannosaurus Rex kölyök mellett játszanak.

"Mi - ellentétben a nagyobb múzeumokkal - arra használjuk fel a dinoszauruszokat, hogy úgy mutassuk be a Bibliát, mint a világ valódi történetét. Ezért láthatók nálunk az emberek és a dinoszauruszok együtt" - mondta Mark Looy alelnök.A létesítmény bemutatótermei ugyan még nincsenek teljesen kész, a látogatók elégedettek.

"Patológus vagyok. Amikor a genetikát tanultam, vagyis azt, hogy egyetlen sejt tartalmazhatja az összes információt, amelyre a testemnek szükségem van, akkor már éreztem, hogy elképzelhetetlen az evolúció" - mondta Michael Sherwin, miután megtekintette a kiállításokat.

A létesítmény vezetői büszkék arra, hogy számos tudós dolgozik náluk. Egyikük, Georgia Purdom, aki molekuláris genetikával foglalkozik azt mondta: a keresztény hithez alapvető a teremtés elfogadása.

"Ha nem hiszel a teremtésben, akkor miként fogadhatod el a Biblia más részeit?" - tette fel a kérdést.

Mindenkinek vannak előfeltevései

Ken Ham, a létesítményt üzemeltető szervezet elnöke meglepően elfogadóan viszonyul az ateista tudósok irányában.

"Mindenkinek vannak előfeltevései. Richard Dawkins például azt mondja, nincs Isten. Ez az ő kiindulási pontja. Elfogadja, hogy a materializmusról alkotott képzete a priori, mi pedig a Bibliával vagyunk ugyanígy" - mondta.

A felmérések szerint az amerikaiak 40 százaléka véli úgy, hogy Isten az embert jelenlegi formájában teremtette, valamikor az elmúlt tízezer évben, a múzeum így teljes erejével az ennek megfelelő megtérítésre koncentrálhat.