Döbbenet: rappelnek a belvárosi madarak

Infostart
2006. december 5. 14:37
Jobban szeretik a macho rappet a dallamos country-zenénél a belvárosi madarak, derült ki a hollandiai Leiden Egyetem kutatásából. A Current Biology nevű lapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy az európai nagyvárosi galambok és cinegék, sokkal gyorsabban, szaggatottabban és élesebb hangon trilláznak, mint vidéki társaik.

Rap a country ellen - így foglalhatók össze holland kutatók madártani megállapításai. Érdesebb és szerfelett újszerű hangzásuk a kutatók szerint azért alakult ki, hogy a városi hangzavarban is fel tudják kelteni a nőstények figyelmét.

Az énekesmadaraknál ugyanis csak a hímek dalolnak, a városi egyedek ma már sokkal rövidebb és élesebb hangokat adnak ki, a természetes környezetükben élő társaiknál. A tíz európai országra kiterjedő kutatás szerint például, minden nagyvárosban átalakult a széncinegék éneke.

A dallamformában is innovatívabbak az urbánus dalnokok. Míg a tradicionális vonalat követve az erdei madarak csak két-három hangjegyet kombinálnak össze, addig a városi dzsungelben élő társaik akár tucatnyit is használnak.

A rekordot jelenleg egy rotterdami cinege tartja, aki 16 hangjegyből álló dalát a brake-zene ritmusában adta elő. A tudósok szerint már akkora a különbség a vidéki és a városi egyedek között, hogy lassan két különböző fajról is beszélhetünk.