Elképesztő veszteség: 155 milliárdot bukott a gyógyszergyár

Infostart
2006. december 4. 10:18
A Pfizer gyógyszergyár váratlanul befejezte egyik készítményének tesztelését, miután bebizonyosodott: a szer hatására megnőtt a szívrohamok száma a páciensek között.

A Pfizer véget vetett egyik készítménye, a torcetrapib tesztelésének, miután kiderült: a tizenötezer betegen végzett kísérlet során a szer hatására megemelkedett a szívroham és a stroke (szélütés) miatti halálozások száma.

A gyógyszert eredetileg a vérben található hasznos koleszterin, a HDL szintjének megemelésére fejlesztették ki, és azt várták tőle, hogy életek millióit menti majd meg. A készítményt hamarosan törzskönyvezésre terjesztették volna, és a gyógyszergyár a tesztek korábbi, ígéretes eredményei miatt már meg is építette a készítmény gyártósorát.

Többen haltak meg tőle

A kísérleteket azonban fel kellett függeszteni, miután a Pfizer gyógyszerbiztonsági felelőseinek vizsgálatából kiderült: a 7500 főből, aki a torcetrapib készítményt egy másik koleszterin gyógyszerrel, az atorvastatin (Lipitor) együtt szedték, 82-en kaptak szívrohamot vagy stroke-ot. Ezzel szemben azok közül, akiknek csak a Lipitort írta fel az orvos, csak 51-en haltak meg hasonló betegségben.

"Azt reméltük, hogy a tesztek olyan eredményt hoznak majd, amilyet vártunk. Az új fejlemények teljesen váratlanok és kiábrándítóak voltak, ha azt nézzük, milyen hasznos lett volna a készítmény" - mondta a kísérleteket irányító bizottság elnöke.

Nem maradt választásuk

A Pfizer nem tehetett mást, lezárta a vizsgálatokat, és a klinikai kísérleteket végzőket utasította, függesszék fel a torcetrapib-atrovastatin kúrát a betegeknél. Ezzel a döntéssel a gyár tizenöt évi fejlesztése és az arra költött 800 millió dollár veszett kárba.

A készítménnyel kapcsolatban egyébként már korábban is felmerültek kétségek. Korábbi tesztek során a páncienseknél enyhe vérnyomás-emelkedést okozott, ez a tünet pedig köztudottan emeli a szívbetegségek és a stroke lehetőségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást